Rátkay Endre

2006-ban nyílt meg szülővárosában, Pesterzsébeten életművének közgyűjteménye, a Rátkay-Átlók Galéria. A művészettörténet is mindössze ezekben az években juthatott el odáig, hogy (több évtizedes késéssel) számot vessen Rátkayval. Ebben a helyzetben égetően szükségessé vált egy olyan – az életmű legfontosabb értékeit – bemutató Rátkay-album kiadása, amely egyaránt hozzájárulhat nagy kortársunk szakmai (műtörténeti) számvetéséhez, valamint a képzőművészet iránt érdeklődők figyelmének felkeltésére.

Ennek megfelelően Rátkay Endréről szóló albumunk elsősorban képeskönyv, a rendkívüli terjedelmű Rátkay-ikonosztázok kronologikus áttekintésével, a művész személyét, életét bemutató fotókkal; másodsorban a róla szóló műtörténeti, kritikai tanulmányok, cikkek, interjúk gyűjteményével.

A könyv adatlapja a Stádium Kiadó oldalán »

 

 

 

Rátkay művészete

Az öt nyelvű (magyar, angol, német, francia, olasz) reprezentatív album A/4-es formában 144 oldalon 160 művészi reprodukcióval 5.800 Ft-os áron megvásárolható a Stádium Kiadónál. Az album bolti ára 6.800 Ft.

A könyv adatlapja a Stádium Kiadó oldalán »

S T Á D I U M   K I A D Ó
1204 Budapest, Pesterzsébet,
Igló u. 6. II/8.
(1) 283-9249
www.stadiumkiado.hu

Részletek a könyvből:

A jelenkori magyar festészet állócsillagai között is különleges hely illeti meg Rátkay Endre festőművészt, akinek munkássága bemutatása nélkül nem lehetne megírni a jelenkori magyar művészet történetét… Értette és tudta a modern törekvések lényegét, de csak azoknak a törekvéseknek az eredménye izgatta, amelyek hivatása komolyságával összefértek, és amelyek alapjául a kulturális örökség által hitelesített megoldások szolgáltak.

Bereczky Loránd

És mégis, a perifériák perifériáján megteremti, mintha lenne: a világ centrumát. Tessék hát tudomásul venni és körülnézni: most éppen a mindenség kellős közepén állunk. Ennyire hétköznapi, és ennyire rendkívüli. Annyi vakoskodás után, látó mentorok és múzeumok: lehet tisztogatni, Rátkay Endréhez világítani a különtermeket.

Nádor Tamás

A régi barátok ebben az idõben vonták szorosabbra messzi gyerekkorukba nyúló szellemi érdeklődésük szálait. ÁTLÓK néven elhatárolták magukat a „szocialista realizmus” akadémizmusától, másrészt az antimûvészet hiábavalóságától. Úgy gondolták, megszüntethető a régi értékes tradíció és az avantgárd szembenállása, s az utóbbi töredékessége az előbbi teljességébe belefoglalható.

Rátkay Endre: Curriculum vitae (1960)